Stamreeks

Zoals hiervoor al is gezegd, is de stamreeks de eenvoudigste genealogie. Het is de dunste lijn van voorouders, in de meeste gevallen slechts van vader op zoon gaande: de mannelijke lijn. De eenvoud van de stamreeks komt tot uiting in het samenvallen van de tabellarische en de schematische uitvoering ervan. De stamreeks is de oudste vorm van genealogie. Zo treffen we in het Oude Testament in het vijfde en het tiende hoofdstuk van Genesis al stamreeksen aan.

De oorspronkelijke bedoeling van de stamreeks is het aantonen van de afstamming van een bepaalde verre voorouder door het in volgorde opsommen van alle tussenliggende generaties. Het begin van de reeks kan liggen bij die oude voorvader of bij de persoon in kwestie en respectievelijk naar het heden of naar het verleden worden uitgewerkt. In de meeste gevallen was de reden voor het opstellen van een stamreeks het aantonen van wettig gezag of bezit, dat door erfenis van de bewuste oude voorvader was verkregen.

In het verleden kwam alleen de 'mannelijke' stamreeks voor, omdat gezags- en bezitsrechten over het algemeen door mannen werden overgedragen. De overerving verliep, langs patrilineaire weg ofwel langs mannelijke lijn. Er hebben maar weinig samenlevingen bestaan waar overerving langs matrilineaire weg ofwel langs vrouwelijke lijn plaatsvond, althans met in Europa. Naarmate de samenleving moderner werd, nam de betekenis van de mannelijke overerving af en kreeg de vererving langs vrouwelijke lijn meer mogelijkheden.

Bij onze Germaanse voorouders konden vrouwen weliswaar bezittingen erven, maar in feite hadden ze er weinig over te zeggen. Ze waren onderworpen aan hun echtgenoten of aan de familiehoofden, die als hun voogd optraden. En als we kijken naar de successie van het vorstelijk gezag in Europa sinds de ondergang van het Romeinse Rijk in de vijfde eeuw, dan blijkt dat tot diep in de middeleeuwen vrouwen niet persoonlijk regeerden en bij de erfopvolging werden overgeslagen, ook al waren ze enig erfgenaam. Pas aan het eind van de middeleeuwen konden hier en daar vrouwen in de regering opvolgen, al ging dat niet altijd zonder slag of stoot. In een land waar slechts mannen konden opvolgen, bestond de zogenoemde salische opvolgingsregeling (Merovingen, Karolingen, Franse koningen, en in de praktijk de Duitse keizers), waarbij volgens de uit de tijd van de Frankische koning Clovis daterende ongeschreven (Salische) wet vrouwen van erfopvolging waren uitgesloten; in een land waar ook vrouwen het recht op opvolging hadden, gold het zogenoemde castillaanse opvolgingssysteem (Engeland, Denemarken, Nederland sinds 1815). In het koninkrijk Castilië volgde in 1109 voor het eerst in katholiek Europa een vrouw - koningin Urraca, de dochter van koning Alfons VI - haar vader op de troon op.

Een stamreeks van vorstelijke huizen is in de meeste gevallen een weergave van de successievelijk regerende vorsten. Wanneer vrouwen konden opvolgen, kan in de 'mannelijke' reeks her en der een vrouw voorkomen.


Link naar genealogie (stamboom) van familie de Wit, Verhoeven en Vroegindeweij


In de navigatieblak bovenaan deze pagina, staan de links naar de diverse genealogische overzichten.
Volg de link naar Genealogische Overzichten Startpunt voor alle genealogische overzichten
Volg de link naar de Genealogieën De complete genealogie van de families
Volg de link naar de Familie Web Pages Overzicht van de (individuele) persoonskaarten

Specifieke stamreeksen zijn niet gemaakt. Kijk echter bij de kwartierstaten en/of parentelen.
© Kirsten, Michelle, Pascal, Andre en Monique
Bron : Maak uw eigen stamboom, Gerard van de Nes, ISBN 90-5121-463-4